Klassisk Cocktails

Klassisk Cocktails

Hvad er en klassisk cocktail?

 

klassisk, (af lat.classicus, afledt af classis ‘afdeling’), betegnelse for noget forbilledligt, oprindelig brugt om den græsk-romerske oldtid.

 

I nutiden er betegnelsen klassisk ikke længere bundet til antikken, men fremdeles til opfattelsen af, at et værk kan besidde en gyldighed, der bevarer dets værdi for eftertiden.

 

Hvis man relaterer begrebet klassisk til cocktails betyder det, at en klassisk cocktail er en drink lavet efter ældre opskrift/principper, der stadig er interesse for at drikke.

 

Bl.a. IBA har listet en række cocktails, som opfattes som klassiske.

 

 

Lidt historie

Det der nok har stået fadder til cocktails er punches serveret i bowler, som første gang er beskrevet i 1690’erne. Først langt senere kom fizzes, slings, egg nogs, flips og toddies, som blev serveret i mindre glas. De første cocktails, der ikke var punch baserede blev ofte fremstillet med et medicinsk mål for øje.

 

Det vi i dag opfatter som cocktails, startede i USA. Første gang ordet cocktail blev brugt er i 1800 tallet. Den alkohol der var i den periode var meget skarp, hvorfor mange af de oprindelige cocktails indeholder sirupper – eller på anden måde meget sukker.

 

I 1920 kom forbuddet mod spiritus i USA, hvilket gav yderligere næring til at kreere drinks, hvor den dårlige smag af tidens alkohol blev skjult. Mange gamle opskrifter gik tabt eller blev glemt – bl.a. fordi fine gamle amerikanske whiskey’s blev udkonkurreret af canadiske brands, der blev smuglet ind i landet.

 

I efterkrigstiden var optimismen stor og det afspejler sig bl.a. tydeligt i tidens film med danse steder og masser af cocktails i elegante og spektakulære glas i overdådige omgivelser.

 

1980’erne er kendetegnet med wine-bars, rave, house- og techno-parties der alle er gået forud for de lounge bars, vi kender i dag.

 

Fra 1990’erne til nutiden bærer bar miljøerne også præg af det omgivende samfund – lige fra samtale køkkener, fusions køkkenener, ændring i familiemønstre, globalisering og den økonomiske udvikling.

 

Generelt er folk blevet mere kræsne både hvad angår kvalitet, stil, miljø – hvem ønsker man at associere sig med og muligheden for at benytte sig af netværk med andre. Det er både med til at skabe en veldefineret identitet, der gerne skulle afspejle hvem man selv er – eller hvad man er en del af.

 

Man kan roligt sige, at individualitet i højere grad er en opfattelse end en realitet.

 

Cocktailens udvikling og historie hænger nøje sammen med de skiftende vilkår i samfundet. Det nyeste er at sætte et mere menneskeligt ansigt på forbrug med opfattelsen at vi skal tilbage til rødderne. I NY er trenden at man går tilbage til originale amerikanske produkter og know-how, at man udtrykker sig på en velkendt kulturel facon, som eksempelvis ’speak-easy’ barer, der er tro mod den amerikanske forbudstids facon. Bæredygtighed og en menneskelig indfaldsvinkel er dog også væsentlige.

 

 

Afslutning

Cocktails og bartending er ikke en eksakt videnskab, men et område hvor man kan arbejde mere personligt og individuelt – selvom man producerer klassiske cocktails.

 

Den eneste forfatter, der har forsøgt at skrive om cocktail’s historisk er David Wondrich, der har en grad i comparative literature, hvor kilderne er avis artikler, anmeldelser, berømte menneskers memoirer, opskrift bøger  o.a. mere eller mindre tilfældigt kilde materiale. Den form for kilder kan være meget foranderligt.

 

I en bartenders verden skal der være en god kombination mellem intuition, teknik generelt eller specifikt (eksempelvis den molekylære metodik), disciplin, viden, evnen til at kommunikere med gæsterne og ikke mindst gode evner til at vurdere smag, udseende og duft på cocktails. Det ultimative mål for en bartender må være at kunne servere en drink, der i sammenhæng med omgivelser, musik og atmosfære giver gæsten en god oplevelse.

 

Bliv medlem af Dansk Bartender Laug
Klassisk Cocktails
Cocktail bibliotek